Nyår och 6 månaders valp

Vår busiga lilla tjej växer fortfarande så det knakar och fyllde 6 månader häromdagen! Det firade hon med att sätta i sig något för oss okänt med magsjuka som följd.. men tur är att hon hämtar sig fort.
Det har börjat smälla lite häromkring men det bekommer inte Dona det minsta som tur är. För säkerhets skull sticker vi till en godis i samband med eventuell knall för att göra det hela positivt. Hazel är tyvärr inte lika bekväm med raketerna, hon blir lite låg och morrar. Därför kör vi ut Hazel till Lenes föräldrar längre ut på landet där det är tryggt, tyst och mysigt.
 
Dona & Hazel med familj önskar alla gott nytt år!
 
 
 
 

God Jul önskar Hazel & Dona

Tomtemössan var den roligaste julklappen medans masken först var lite läskig. För säkerhets skull fick den en utskällning och rest ragg, när den inte gjorde motstånd i munnen fick den vara ifred resten av kvällen :).

Trofén

Hazel vaktar julklapparna trots tillsägelser om att låta dem vara ifred
 
 Nöjda vovvar med varsin julklapp

Tanddrag och godismak

Lilla Dona har ganska länge haft dubbla kanintänder. Det verkar inte ha besvärat henne nämnvärt men vi tog ändå med henne till veterinären i går för en koll. De rekommenderade att vi skulle låta dem ta bort mjölktänderna som liksom kilats fast av de nya tänderna. Det var en nervös husse och matte som lämnade lillan kvar för sövning.
Men allt gick jättebra och det dröjde inte många timmar innan vi kunde hämta hem en lite vimmelkantig tjej igen.
 
 
Idag har vi haft julbesök av Kristian, Olle och Ludvig (Lenes bror och brorsöner). Det har kokats knäck, meckats med rischoklad och utformat marsipangötter.   
 
Lydnadsträningen fortsätter men nu har vår kurs juluppehåll men vi försöker öva lite hemma titt som tätt. Idag har vi övat fotgående med störning i form av två utställda skålar med godis i. Tanken var att Dona skulle behålla kontakt trots att vi gick förbi skålarna ganska nära. Klarade hon det fick hon kalasa på godiset när vi sa varsegod.
 
Slutligen en bild på hur det kan se ut när tre allt för stora tjejor trängs i en allt för lite valpkorg.
 
 

Nyvaket valpsök

Idag lyckades jag fånga en lite sekvens på mobilen när Dona söker efter en toarulle med godis. Hon har precis vaknat så hon tar det väldigt sävligt.. Förmodligen därför jag lyckades få henne att sitta kvar och vänta på OK/"sök" utan att fuska :) Annars kan man ibland få göra om proceduren ett par gånger på grund av tjuvstarter.
En enkel övning som får henne att använda både nos och huvud, dessutom tycker jag det är underhållande att se henne gå där och klura!
 
En länk till filmklippet på youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=CA4WS471VJQ

Pulkarace och snabbt växande valp

Idag skiner solen och det är sådär lagom kallt (-6C). Vi passade på att ge oss ut med Hazel och Dona i snön och åka pulka. Hundarna tyckte vi var både skojjiga och konstiga när vi tävlade nerför backen.. Hazel passade på att bita och ramma oss medans Dona sprang bredvid och skällde :)
Nästa år kanske Dona ska få testa att dra pulkan lite! Det ser vi fram emot.
 

Nedan försöker Dona dra med sig pulkan som en trofé me :) Bra start på drag-karriären!
 
Vi hör allt oftare om hur stor Dona blivit (19,6kg och 5,5månader) och tog fram några kort från när hon är runt 8-9 veckor gammal för att jämföra:
 
 

Minusgrader och platsliggning

I onsdags var det avslutning på Donas kurs ”inledning till tävlingslydnad”. Vovvarna hade varit hos hundvakten hela dagen där fokus ligger på mys och kravlösa promenader så hon var extra shapingtaggad (de är där 1-2ggr/vecka i dagsläget). Kanske kan man skylla på vädret för endast 3 andra ekipage dök upp till Hundens Hus i Frölunda men det kändes ganska lagom och mysigt. Dessutom hann vi gå igenom nästa alla moment som vi avhandlat under kursens gång. Vi provade ett nytt moment, platsliggning, vi var inte riktigt säkra på om lillan skulle ha ro till att ligga i två hela minuter, men jojjemen, hon låg allt kvar! Men då skall det tilläggas att jag inte gick så långt ifrån henne.
 

Donas mage är under kontroll och hon är tillbaka på normal fodergiva.

Snön och kylan är underbar och hundarna tycker det är urgött att rumla runt men det är lika mysigt att komma in till brasan och värma sig igen. Idag har det varit mellan -22 och -17 på morgonen, då börjar Hazel tycka det är lite obehagligt att det fryser i/under tassarna och stannar till och ser sur ut. Uppdraget blir då att gnugga/värma tassen, sen är hon igång igen :). Dona med täcket på känner inte av kylan alls verkar det som.

Kramas och gräva i snön är bäst!
 
 
Vi höll oss till en skottad grusväg, Hazels tassar tyckte inte om den djupare snön i den här kylan
 
Avslutande attack precis utanför huset innan vi går in igen.. :)

Vackert vitt

Nu när snön även nått Göteborg är det ystra små hundar som vill ut och leka hela tiden. Medans det skottas på uppfarten tumlas det runt i trädgården. Dona är piggare än nånsin igen efter skräckupplevelsen när hon satte i sig en stor del av fodertunnan och fick köras till akuten för kräkning. Skönt att hon återhämtar sig väl den lilla..

 
Här turas de om med bitandet, Dona som biter Hazel i nacken, som i sin tur fått ett bra grepp om min sko..
 
 
Tejpade öron = ser ut som en liten gumma ;)
 

Dona hos fabbror doktorn

Oj vad rädda vi blev när vi upptäckte att  Dona var stor som en fotboll runt magen idag! Vi hade precis gett henne middag som hon av någon anledning tvekade att äta upp?! Det har aldrig hänt förut - någon mer matglad finns nog inte... Kunde det vara magomvridning?
 
Inom 30 minuter var vi på Blå stjärnan för att undersöka vad hon kunde ha fått i sig, hon hann kräkas upp lite av middagens mat på vägen. Väl där var Dona väldigt dämpad och la sig ner på marken flera gånger, vi var jätteoroliga. Djursjukvårdarna bedömde dock tillståndet som stabilt och vi fick vänta på vår tur. Efter cirka 2,5 timmar fick vi komma in på röntgen som visade en oerhört uttänjd magsäck som var full av inget värre än massor av hundmat. På något sätt måste Dona kommit åt att öppna en fodertunna och i smyg glufsat i sig tills det bara inte gick mer..
Veterinären ordinerade kräkmedel och lilla Dona mådde inget vidare för stunden men blev snabbt bättre och piggare efteråt.
Nu när vi hemma igen efter ett 5 timmars äventyr som ändå slutade väl :) Nu väntar specialkost i ett par dagar för att lindra en irriterad magsäck.
 
Så här trött och svullen var man på akuten

Viktig uppdatering

Allteftersom den numera ganska stora busen växer har vi fortsatt att väga henne varje torsdag och vikten uppgår nu till hela 18,3kg! Ungefär lika mycket som Hazel :) 
 
 
Vi har fortsatt jobba med koppelpromenaden och det går faktiskt framåt! En hand i halsbandet och inhämtning av Dona krävs då och då för att påminna om att inte dra iväg, men överlag är det mycket skönare att promenera i koppel nu än innan. Hoppas bara det fortsätter åt rätt håll nu, även när hon kommer in i "tonåren" :).
 
Dona har fått två nya fina leksaker i fårskinn (identiska) som vi ska öva byteslek med för att hennes intresse ska vara hos den som håller i leksaken - inte leksaken i sig. I grova drag är målet att hon ska få vinna en leksak, vi klickar, hon släpper den och kommer in till oss och leker med nästa. Än så länge har vi mycket att jobba på där, Dona tenderar att bli lite kär i den leksak hon vinner haha..
 
 
Hazel och Dona fortsätter att trivas tillsammans, nästan jämt i varje fall, haha. Ibland ser man dem nästan liggandes ovanpå varann och ganska ofta delar de på korgen som allt efter att Dona växer blir trångare och trångare :)
 

RSS 2.0