Nytt halsband och koppelträning

Nu har vi börjat smälta kursen och återgå till vardagen lite grann. Koppelträningstipset vi fick var att ta in Dona (när hon drar iväg) med vänsterhanden i ett grepp runt halsbandet för kontakt och uppmärksamhet, för att sedan fortsätta promenaden och ge beröm om/när hon stannar vid sidan. Innan har vi själva stannat och väntat in henne osv.. Vi ska även testa att sätta ut godisskålar etc som störningsmoment och promenera fint i koppel förbi dessa. 
Än så länge fungerar väl tekniken ibland kan vi konstatera ;). I alla fall så köpte vi ett nytt och bredare halsband som är skonsammare ifall hon får för sig att kasta sig hejdlöst åt något håll - ett fint i läder från Hurtta.
 
 
Lene har fångat några roliga bilder på Hazel & Dona när dem bråkar, två riktiga krokodiler ser dem ut som :) Men dem är snälla mot varandra och har jätteroligt även om alla tänder tyder på annat haha. Skönt att se Hazel leva upp, äta mer och göra lekinviter oftare!
 
 
Gott ben ska ätas gulligt:
 
 

På 3-dagars valpkurs utanför Örebro

2:a dagen utav 3 är snart till ända i Kälkesta, strax väster om Örebro. Dona är på kurs som hålls av Klickerklok.se och vi får lära oss massor. Deltagarantalet är ganska litet så vi får skräddarsy innehållet utifrån våra egna mål och behov. Trots att kursledarna är specialister på agility tävlar dem även i lydnadsklass elit med mera. Dona har sagt att hon åtminstone gärna vill börja med lydnadsklass 1 för att sedan testa på diverse olika uppgifter såsom sök/spår eller agility allteftersom, beroende på vad som är roligast. Därför är det bra att vi nu får specialträna en del lydnadsgrunder och viljan till samarbete med föraren med mera. 

Imorgon får vi dessutom, på Donas begäran, öva på att gå fint i koppel med tips från kursledarna. Det ska bli spännande om dem har någon input som vi förbisett, för Dona tycker i dagsläget att det är rätt häftigt att stå som ett spjut i kopplet mer ofta än sällan :).
 
Långa dagar blir det, tur att det är mycket passivitets- och sova-träning i buren eller på filt i knäet för Dona. Att ta det lugnt när andra hundar leker och stojjar är annars något som stört Dona och framkallat en hel del pip och lite skall, särskilt dag 1. Men att ignorera sådant och sedan ge godis när hon suckar och slappnar av har gett bra resultat hittils, mindre otålighet dag 2.
 
Så här trött blir man efter en dag på kurs:
 
Den aktiva delen av kursen är förlagd till ett ridhus i närheten. Massor av goda dofter och hästbajs att äta i smyg! Där har vi övat inkallning med leksak, lek-apportering (gick över all förväntan, gripa och hålla emot!), runda ett föremål och baklängesgående fot. Det har succesivt gått bättre efter att Dona vant sig vid miljön och fått luktat av sig, vilket är fullt förståeligt :).

Nya tag imorgon men vi är redan mer än nöjda av alla goda råd vi fått och det känns jätteskoj. Det vi tar med oss främst är belöningsförväntan, att alltid variera belöningar och placeringar för att överraska och utmana Dona, samt att fortsätta med lek- och belöningsutveckling för att dem ska bli starkare och effektivare.
 
En bild utanför ridhuset:
 
 

BIR och HP för Dona :)

 
2012-11-17 ställde vi ut Dona på en inofficiell tävling i Romelanda strax utanför Kungälv. Det var vår första utställning nånsin och Lene som skulle visa Dona i ringen var ganska nervös :). Först ut av alla 88 hundarna blev dem också! Domaren var jättesnäll och tipsade och visade hur hon ville ha det. Det blev två fina vänstervarv och Dona visade även de få tänder hon har för domaren. När det kom till att stå stilla var det inte lika roligt men Lene kämpade tappert. Därefter var det dags för att springa lite diagonalt i ringen för att visa trav bakifrån och framifrån. Det var otroligt roligt i jämförelse tyckte Dona som hoppade och skuttade i kopplet mer än nånsin innan! ;)
 
Eftersom Dona var enda Dobermann med i tävlingen blev hon bäst i rasen (BIR) och fick en fin rosett. Dessutom tyckte domaren att hon var en lovande ung valp och tilldelade hederspris (HP). I finalen blev konkurrensen väl hård och både vi och Dona var trötta efter 5 timmars väntan så det var ganska skönt att packa väskan och bege oss hemåt :)
 
 
 
Kritiken löd ordagrant:
Raka fina framben, lite ostabil bak, kunde haft längre underkäke, fina proportioner, fin bröstkorg, bra vinklar fram och bak, trevligt temperament, rör sig vackert från sidan, rör sig bra framifrån, svårbedömd bakifrån. (haha)

Tandlös soldyrkare ;)

Dona har tappat ett par tänder under några veckors tid nu, först de små framtänderna, sen tänderna längst bak i munnen och idag en av de stora vassa hörntänderna!
 
När Dona inte tappar tänder busar hon med Hazel så fort tillfälle ges eller solar om vädret tillåter. Träningsmässigt har vi övat en del fotgående med föraren gående baklänges och Dona på vänster sida följandes efter. Hon verkar ha lite lättare att fokusera en stund då och tycker det är skoj :) Nästa steg blir att kommendera "Backa" under tiden för att till slut få till ett snabbt läggande eller stående i framtiden..

Bästa leksaken!

Sent igår kväll slutade en lyckad första gång på introduktionskursen till lydnad. Dona fick glänsa lite med inövad bakdelskontroll och flera deltagare tyckte hon var en mycket gullig valp. Att helt hänga med på kursens alla övningar och moment var det ju inte tal om, vi försökte leka med henne och öva på att inte hälsa på de andra ekipagen.
 
Enligt Dona var nog det allra bästa med kursen leksaken vi fick köpa billigt av kursledaren efteråt. Lång, mjuk, fjädrande och en boll på!
 
 
Hazel blev inte nådigt avundsjuk och en dragkamp ägde rum medans mamma Christina var på besök över en kopp te.
En liten filmsnutt av de två bråkstakarna med varsitt grepp om favoritleksaken:
 
http://www.youtube.com/watch?v=qIgf4CwZobQ&feature=youtu.be
 
 

Nya projekt

 
Ikväll startar en valp/nybörjarkurs i tävlingslydnad för Dona. Vi går in med målsättningen att miljöträna och busa mycket :) Tur att Hundens hus erbjuder lokaler för träning inomhus, det börjar bli riktigt kallt nu!
Morgonens promenad - Hazel är som vanligt upptagen med en pinne ;)
 
Den 17/11 väntar en inofficiell utställning för Dona i närområdet, strax utanför Kungälv så det passar ju bra! Bara o säga till om någon vill följa med o kika, Lene kommer vara den som ställer ut.
 
Här kommer ett par till bilder från veckan:
Ibland är det dags o ge sig :)
 
Nu tål Dona o sitta i kallt/blött gräs
 
 
Full fart!
 

Världens bästa vovvar så klart!

I veckan har vovvarna varit hos människomormor och morfar. Det är kul att se hur Dona och mormor funnit varann! (Hazel och morfar har alltid varit bästisar). Deras hund (pappa till Hazel) tar på sig den ofrivilliga rollen som polis men slappnar av ju längre dagen lider.
Dona kom för några veckor sedan på att trappor var det läskigaste som fanns. Tur att vi har klickern. För vad som då var ett skräckfyllt och fruktansvärt monsterhinder tassas det nu glatt och problemfritt upp och ner för i hopp om en godis och en lekstund.
 

RSS 2.0